Arta Tesutului

Asa cum nordul Belgiei este cunoscut pentru dantela, tara noastra este cunoascuta pentru tesaturile si motivele sale tesute sau brodate pe textile.
Imposibil sa nu fi observat cum ia romaneasca si motivele sale au fost sursa de inspiratie pentru artisti si designeri din intreaga lume, astfel incat motivele care ne spun povesti si legende in simboluri, au devenit un must-have intr-o garderoba moderna dar si in elemente de decor. Pe cat de internationale, actuale si versatile sunt tesaturile traditionale romanesti, pe atat ofera un anume sentiment la apartenenta, confort si o stare de bine. Materialele utilizate in arta populara textila romaneasca sunt naturale (lana aia calduroasa, canepa si inul racoroase, bumbacul, si matasea…ahhh…borangicul ala fin !), un adevarat lux in aceasta valtoare consumerista. Industria modei, fine-dinning-ul, design-ul de interior valorizeaza traditiile tesutului si tesaturilor romanesti.
Artizanii nostri sunt specialisti in aceste tehnici si lucreaza de la prelucrarea materiei prime pana la produsul finit, asa ca orice lucru creat de ei este unic.
Ce putem aprecia si mai mult este faptul ca tesatorii nostri sunt in pas cu vremurile noastre si se gasesc intr-o actiune/demers/ initiativa/abordare ecologica a artei lor, prin folosirea colorantilor naturali din plante, prin durabilitatea produselor dar si prin grija pentru (re)folosirea tuturor deseurilor (pentru umplut sau chiar prin creatii complet noi din deseuri sau textile reciclate – cum ar fi presurile alea la moda si pe care bunicile le faceau pentru ca nu aveau alte resurse) Imaginile de mai jos va tes la razboi povesti cu diverse obiecte prietenoase cu noi si atat de actuale.
(tura foto la Satul Mestesugurilor)