Bucataria Traditionala

Hrana a fost dintotdeauna un reper identitar, atat individual cat si colectiv.
Mancarea traditionala romaneasca pe de o parte ne trezeste nostalgii, dar, pe de alta parte, asistam la/vedem cum astazi se modernizeaza, se epureaza si onoreaza prin simplitatea ei, adaptandu-se la stilul nostru de viata.
Un miros anume, ne poarta brusc intr-o zi de vara la tara, in care, pe o felie de paine din aia rotunda intindeam magiun de prune facut de bunica, sau, intr-o vacanta de iarna cand mancam bulzul ala fierbinte care aproape mi se lipea de maini, urmat de o gutuie coapta pe soba, si apoi, intr-o toamna bogata in care beam must si mancam nuci.
Suntem siguri ca in fiecare dintre noi exista astfel de amintiri culinare pe care le transmitem mai departe copiilor sau nepotilor nostri, ca noi asa ne aratam dragostea.
Sunt atatea vorbe din popor legate de hrana si iubire, incat noi credem ca nu e doar o legenda faptul ca: « dragostea trece prin stomac”, “imi vine sa te mananc (atunci ne manifestam afectiunea pentru cineva)”, “mancarea cea mai buna e preparata cu dragoste » « fericirea fara dragoste e ca mancarea fara sare », etc. Asa ca indata ce ne aducem aminte de un astfel de gust, incercam sa-l reproducem, si framantam o paine cu maia, sau coacem o gutuie, pentru a retrai bucuria simplitatii si o impartim cu cei pe care ii iubim/apreciem/indragim.
Noua ne place sa gustam si sa descoperim autenticitatea culinara a fiecarui loc si ne place sa spunem/impartasim si altor calatori unde mancarea e hrana pentru suflet.
(tura foto la Bucataria din Deal)